ANDetectius

L’origen dels Detectius Privats: A. Pinkerton

Home »  Blog »  L’origen dels Detectius Privats: A. Pinkerton

L’origen dels Detectius Privats: A. Pinkerton

On d'abril 30, 2017, Posted by , In Blog, With Comentaris tancats a L’origen dels Detectius Privats: A. Pinkerton

DETECTIUS PRIVATS AL PRINCIPAT ANDORRA

Primera publicació d’aquest blog que pretén donar una mica de llum, orientació i informació sobre el món dels Detectius Privats. S’ha preguntat mai com és la professió de Detectiu Privat? L’intriga quines investigacions pot fer un Detectiu Privat i quines no? Vol saber si és legal contractar un Detectiu Privat? Aquest és el lloc on rebrà la millor informació.

A Andorra no estem acostumats al fet que es parli obertament del món dels Detectius Privats… i ho entenem perfectament. És una professió misteriosa, desconeguda i on les dues paraules que millor defineixen un Detectiu Privat són CONFIDENCIALITAT i DISCRECIÓ. Per aquesta raó hem creat aquest blog, amb la intenció d’aportar una mica de claredat. Tot i així, els animem a contactar amb nosaltres per tal d’aclarir dubtes, els atendrem de forma professional, i amb la màxima CONFIDENCIALITAT i DISCRECIÓ.

Per aquesta primera publicació parlarem sobre l’origen de la professió dels Detectius Privats. S’han preguntat mai on va sorgir i qui va ser el primer Detectiu Privat de la història? I la primera agència d’investigació? De seguida sortiran de dubtes.

ALLAN PINKERTON, PRIMER DETECTIU PRIVAT

Nascut a Escòcia el 1819 i emigrat als EUA el 1842. En arribar als EUA va decidir exercir la seva professió, boter, fabricant bótes i barrils, convertint-se en un dels millors de tot els EUA. En una de les seves expedicions per aconseguir la fusta que necessitava, va trobar uns indicis que el van fer sospitar d’haver localitzat una banda de falsificadors amagats al bosc. I és que Allan Pinkerton tenia molt bon olfacte per descobrir i fixar-se en detalls que ningú més veia. En comunicar aquestes sospites  al Sheriff local van organitzar una batuda per detenir a aquests falsificadors. Això va convertir a A. Pinkerton en ajudant del Sheriff, convertint-se un temps després en el primer Detectiu Privat de Chicago… i de la història, fundant l’AGENCIA DE POLICIA DE NORTH-WESTERN.

 

L’INICI D’UNA ERA

Un any després de fundar aquesta empresa la van dissoldre, fet que va donar peu a què A. Pinkerton i el seu germà fundessin l’AGENCIA NACIONAL DE DETECTIUS PINKERTON. Gràcies als seus coneixements i contactes els va contractar l’empresa WELLS FARGO, principal empresa ferroviària del país, perquè proporcionessin guàrdies i detectius que els ajudessin a lluitar contra els atracadors que assaltaven els trens, així com localitzar els béns robats.

La fortuna es va aliar amb els Pinkerton quan, en una de les investigacions sobre un sabotatge als trens de la companyia, van descobrir un complot per assassinar a una de les persones més importants de la història americana. Ni més ni menys que Abraham Lincoln. Gràcies a aquesta informació van poder evitar aquest atac i salvar-li la vida.

Havent-se guanyat la confiança d’Abraham Lincoln, i ja en plena Guerra Civil Americana, els va contractar per tal que creessin una mena de servei secret que treballés en favor dels unionistes (estats del nord) que els permetés obtenir informació dels moviments dels confederats (els estats del sud), contribuint a la victòria dels unionistes sobre els confederats.

PRECURSORS DE LES AGÈNCIES D’ESPIONATGE

Un cop acabada la guerra, el Govern dels EUA va continuar contractant els serveis de l’agència Pinkerton, sent una clara precursora del que anys després seria el FBI, la CIA i la NSA. A més, les principals companyies ferroviàries van continuar contractant els serveis de l’agència Pinkerton. L’èxit de l’agència Pinkerton va arribar a tal punt que les oficines ocupaven tot un edifici al districte financer de Chicago, coronat amb el logo (un ull obert) i el lema de l’empresa: We never sleep (Nosaltres mai dormim). Disposava de tants agents treballant al servei de l’agència que en alguns estats se’ls va prohibir exercir, ja que tenien por que algú els pogués contractar com si fossin un exèrcit privat.

Amb el pas dels anys, els descendents de Pinkerton van gestionar l’empresa, doncs A. Pinkerton va morir l’any 1884. Després de diverses generacions, problemes econòmics, grans investigacions i ressorgiment de l’empresa, actualment l’agència Pinkerton està situada a Califòrnia, on continua exercint i oferint una amplia varietat de serveis de seguretat i investigació.

Comments are closed.